De Tovertuin

Contact

contacteren 

Kokelaarstraat 9 - 8800 Roeselare

Isabel Depraeter

051 80 53 00

isabel.depraeter@zbroeselare.be

Openingsuren

Elke donderdag tussen 8u30 en 11u30.
Niet tijdens de schoolvakanties.

 

Zin om er even tussenuit te zijn met je baby of peuter en andere ouders te ontmoeten in een gezellige omgeving?

De Tovertuin ondersteunt jonge ouders in hun ouderrol.

We gaan voor SAMEN SPELEN - SAMEN ZIJN

Wat?

De Tovertuin is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die ouders van jonge kinderen willen stimuleren om met hun jonge kinderen te spelen. Hoe vroeger een kind aangezet wordt om te spelen, hoe meer van zijn vaardigheden aangescherpt worden.

De Tovertuin creëert een stimulerende omgeving voor jonge kinderen van 0-3 jaar vanuit de visie Reggio Emilia. Deze visie vertrekt vanuit 3 pedagogen: het kind, de volwassene en de ruimte/materiaal.

1) Het kind
Elk kind is vanaf de geboorte een rijk kind met vele mogelijkheden en talenten. Kinderen leren voortdurend, zijn nieuwsgierig en vol creativiteit. Ze hebben hun eigen passies en interesses. Kinderen gaan op onderzoek uit en willen contact leggen met anderen en hun omgeving. Kinderen leren heel veel van elkaar, ze zijn voor elkaar een bron van ontwikkelingsstimulatie. 

In de Tovertuin kunnen kinderen samen met ouders en andere kinderen spelenderwijs hun leefomgeving, interesses, … ontdekken.

2) De volwassene
Volwassenen zorgen ervoor dat kinderen zich maximaal kunnen ontwikkelen door de juiste omgeving te creëren en de creativiteit van het kind te stimuleren. Als ouder bedenk je niet wat het kind moet doen, maar je laat ze zelf op ontdekkingstocht gaan, je reist met ze mee en begeleidt hen.

De Tovertuin creëert een ondersteunende omgeving voor de ouders. Ouders vinden er een antwoord op hun vragen rond spel en opvoeden. Samen met hun kind gaan ouders op ontdekkingstocht. De ontmoeting tussen ouders met jonge kinderen zorgt ervoor dat ouders hun ervaringen kunnen uitwisselen. Ouders ervaren hierdoor maatschappelijke participatie, sociale steun omdat ze gebruik kunnen maken van hun eigen ervaringen en krachten.

3) Ruimte en materiaal
De ruimte waarin kinderen zich bevinden en het materiaal dat aanwezig is, stimuleren het spelen, leren en communiceren van een kind.

In de Tovertuin ontdekken ouders hoe ze op een creatieve manier een stimulerende thuisomgeving kunnen creëren.

Organisatie:
De Tovertuin is een sterk samenwerkingsverband: elke partner heeft zijn eigen specifieke rol en draagt vanuit zijn expertise bij tot een sterk project.  Binnen het samenwerkingsverband zullen de partnerorganisaties ouders aanzetten om kinderen creatief te laten spelen.
Het project wordt gefinancierd met middelen van het impulsreglement Provincie West-Vlaanderen.

Concreet:
Een eerste initiatief van de Tovertuin is het samen spelen met kinderen in een nieuwe ontmoetingsplaats.
Elke donderdagvoormiddag, tussen 8.30 u. en 11.30 u., zijn ouders met kinderen van 0 tot 3 jaar welkom in de Kokelaarstraat 9. In de schoolvakanties zijn er geen speelmomenten. Deelnemen is gratis en vrijblijvend.

Voor 2016 staat het ontlenen van speelkoffers op het programma. De elementen daarin zullen ouders aanzetten en helpen om thuis met hun kinderen te spelen.

Klik hier voor een filmpje van De Tovertuin.